Extreem weer zorgt voor extreme gasten

Pff, wat vliegt de tijd toch voorbij. April is alweer begonnen, dus het eerste kwart jaar zit er alweer op. Maar wat een mooie maanden waren het. Het weer was extreem wisselvallig, met in het begin van het jaar stevige westenwind en aan het einde van het jaar een stevige en koude oostenwind. En dit heeft uiteindelijk veel leuke maar ook extreem bijzondere waarnemingen opgeleverd.

Kerkuil (vrouwtje) op broedlocatie.
Kerkuil (vrouwtje) op broedlocatie.

Een echt wauw moment!

Tja,  de winter kwam dit jaar maar moeizaam op gang. De temperatuur was erg wisselvallig, de windkracht was nog niet dusdanig van kracht dat het spannend zou worden voor leuke dwaalgasten, dus was het vooral afwachten.
Aan het einde van januari gebeurt dan toch waar velen (zoals ik) toch altijd op hopen. Die ene zeer zeer zeer bijzondere dwaalgast, die ons landje maar zelden aandoet en ergens plots opduikt. In de haven van Vlissingen wordt melding gedaan van een Ross' meeuw! Een meeuw die voornamelijk leeft in het hoog Arctische noorden en maar zelden afdwaalt naar het zuiden. Het is pas de 16e keer dat deze vogel in ons land wordt waargenomen, dus rede genoeg om naar de kust af te reizen om een glimp op te vangen van deze bijzondere soort. Bij aankomst horen we tot onze spijt dat de vogel enkele minuten daarvoor de Oosterschelde is opgevlogen. De teleurstelling is uiteraard enorm. Het zal toch niet.....

We besluiten toch maar even een rondje te lopen en spreken vele vogelaars waaruit maar weer eens blijkt hoe bijzonder deze kleine meeuw is. Mensen met allerlei nationaliteiten staan met hun telescoop en camera klaar in de hoop iets te kunnen zien en dat de vogel terug zal keren naar de haven. Plots klinken enthousiaste Franse kreten wat maar één ding kan betekenen. De Ross' meeuw is weer in beeld en na wat hulp van enkele vriendelijke Belgische vogelaars krijgen de de vogel in beeld. Het beestje blijft enkele uren foerageren en komt op sommige momenten zeer dichtbij gevlogen. Binnen de grote groep vogelaars heerst uiteraard een zeer vrolijke en opgewonden stemming. Wat een waarneming!

Ross'meeuw
Ross'meeuw
Soms kwam hij wel erg dichtbij!
Soms kwam hij wel erg dichtbij!

Tja, als we toch bezig zijn....

En het heerlijke gevoel van de waarneming van de Ross' meeuw is nog niet weggezakt of de volgende bijzondere waarnemingen worden alweer gedaan. Zo blijkt deze winter een ware invasie van barmsijzen te zijn, met op enkele plekken de zeer zeldzame witstuitbarmsijs. Deze laat zich op het industrieterrein van Arnhem prachtig zien!

En om het plaatje compleet te maken laat eind februari een zwartkeellijster zich zien in Groningen. Midden in een tuin is het beest al weken aanwezig en heeft het prima naar zijn zin. Voor Nederland pas de 9e waarneming van deze soort. Vanuit de tuin van een zeer vriendelijke buurman, is de vogel prachtig te bewonderen. Mooier dan dit kan toch haast niet?....

Witstuitbarmsijs (3e van links). Zeer zeldzaam in Nederland
Witstuitbarmsijs (3e van links). Zeer zeldzaam in Nederland
Zwartkeellijster (mannetje). Pas 8 keer eerder werd de soort in Nederland waargenomen.
Zwartkeellijster (mannetje). Pas 8 keer eerder werd de soort in Nederland waargenomen.

Ook de roofvogels werken al vroeg in het jaar mee

Het lijkt wel alsof dit jaar alles mee zit. Na al veel erg bijzondere soorten duikt in Zuid-Holland plots een wel heel vroege bastaardarend op. Prachtig door de telescoop te zien. Door het slechte weer verbleef de vogel enkele dagen in dezelfde omgeving. Waanzinnig!

En zelfs tijdens het werk lijkt van alles te lukken. Een overvliegende rode wouw laat zich bijvoorbeeld wel heel makkelijk bewonderen door lang te blijven cirkelen boven onze hoofden. En ook in mijn eerste onderzoeksgebied is het raak. Bij een controle op potentiële aanwezigheid van uilen zitten er 2 kerkuilen op locatie! Door de harde en koude wind, zitten ze samen op een beschutte plek en zijn ze nog niet gaan jagen. Wat een geluk!

Rode wouw
Rode wouw
Kerkuil
Kerkuil

Weer terug in eigen tuin

Nog flink aan het nagenieten van de prachtige soorten die zich dit jaar al hebben laten zien, staat de voorjaarstrek alweer voor de deur. Ook dit ziet er weer veelbelovend uit. Al ruim een week staat er een koude en sterke oostenwind en de kraanvogels zijn al onderweg. Meestal vliegt het grootste gros over Duitsland, maar met deze wind ziet het ernaar uit dat het wel eens een mooie start van de voorjaarstrek kan worden. Met hoge verwachtingen zit ik 's morgens klaar om iets te kunnen zien, maar helaas vliegen de vogels voornamelijk over het zuiden van Limburg. Plots komt aan het einde van de middag zeer positief nieuws. Er zijn enkele honderden kraanvogels vanuit west België vertrokken en de vliegrichting zou zomaar eens over Uden kunnen zijn. Na een half uurtje komen de eerste meldingen binnen en vliegt er uiteindelijk een grote groep kraanvogels pal over ons huis. Ruim 130 trompetterende vogels op weg naar het noorden. Wat een machtig mooie belevenis!

Inmiddels begint de temperatuur weer toe te nemen en dat betekent dat de planten weer voor de dag komen en dat ook andere beestjes zich weer laten zien. Om het eerste kwart dus in stijl af te sluiten duiken eind maart plots een wel heel bijzondere bijensoort op in de eigen tuin. In het zonnetje zitten 2 zeldzame gehoornde metselbijen zich op te warmen op de warme stenen. Toch maar eens een bijenhotel ophangen dus en laat die lente maar komen!!!

Kraanvogels tijdens de voorjaarstrek 2018 boven Uden.
Kraanvogels tijdens de voorjaarstrek 2018 boven Uden.
Gehoornde metselbij (mannetje). Zeldzame bijensoort in Nederland
Gehoornde metselbij (mannetje). Zeldzame bijensoort in Nederland