Kort reisverslagje van het Amazonegebied

Van 2 tot en met 5 augustus hebben mijn vriendin en ik (en nog 6 andere Nederlanders) onze dagen doorgebracht in hét tropisch regenwoud van de aarde: De Amazone. De dagen die we hier hebben doorgebracht waren bedoeld om kennis te maken met een van de laatste oeroude wildernissen die onze planeet nog bezit.

 

Dag 1: Wanneer we aankomen valt ons het enorme klimaatverschil op. In Cuzco, vanwaar we vertrokken, was het rond de 25 graden en heerlijk om rond te lopen. Hier is het ruim 35 tot 40 graden met een luchtvochtigheid van 90%. Bij elke beweging die je maakt drupt het zweet van je lichaam af. Zelfs het nemen van een koude douche heeft geen nut. Zodra je jezelf hebt afgedroogd en jezelf begint aan te kleden, zorgt het aankleden weer dat je net zo nat en klam was als daarvoor. Geweldig toch!

In het junglekamp, wat bestaat uit houten hutjes, maken we kennis met onze lokale gids, Joël. Terwijl deze beste man zijn praatje over veiligheid en gedragsregels houdt, wordt de hele groep afgeleid door een aantal kleine aapjes die de minibanaantjes komen oppeuzelen. Deze zijn daar neergelegd door een paar medewerkers, omdat de apen in de droge periode moeilijker aan voedsel kunnen komen. Iets wat mij doet denken aan Nederland, waar wij in de winterdag vetbollen ophangen alleen komen er dan geen apen aan hangen...

Even later neemt Joël ons mee voor een wandeling in het donker, zodat we kennis maken met de nachtelijke wonderen van het tropische regenwoud. Onderweg komen we verschillende spinnensoorten tegen waaronder de zeer giftige zwerfspin en de pinktoe tarantula, onze eerste vogelspin. Verderop zien we een zwarte schorpioen die, hoe kan het ook anders, behoorlijk giftig is en moeten we even een stapje achteruit zetten vanwege de bullet ants die op een stam zitten. Deze laatste heeft de meest giftige beet van alle insecten.

Nu zul je denken: 'zijn er dan ook nog leuke beestjes?' Die zijn er ook, alleen slapen ze :). Zo komen we een prachtig rode vogel tegen die slapend op een tak zit. Verder zijn we omringd door het geluid van krekels en cicaden en deze beesten gaan daar de hele nacht mee door, wat voor een onrustige eerste nacht zorgt. Stel je voor dat er zo meteen iets over me heen kruipt......

 

Dag 2: 's Morgens worden we vroeg gewekt (5uur) een gaan we op weg naar een zogenaamde papegaaien kleilik. Hier komen elke ochtend in de droge periode de papegaaien en parkieten klei van de wand aflikken. Deze vogels moeten namelijk in de droge periode onrijpe vruchten eten die giftige stoffen bevatten. Om te voorkomen dat ze ziek worden, likken ze de klei van de wand, want in deze klei zitten mineralen die deze giftige stoffen tegengaan. (Wie heeft dit ooit bedacht....) We hebben deze ochtend 5 soorten papegaaien gezien waaronder de dwergara en ook een aantal parkieten. Verrassend was nog wel de komst van de witbuikcaiques. Die kwamen hier vrijwel nooit. Super!

's Middags maken we een tochtje met de boot om in een ander gebied te wandelen. Tijdens de wandeling zien we helaas niet heel veel, maar eenmaal aangekomen op onze bestemming (een groot meer) komen we tijdens een boottocht erg leuke beesten tegen zoals de hoatzin (soort prehistorische kip) zwarte kaaimannen en reuzenotters. Die laatste zijn erg zeldzaam en onze gids heeft ze nog niet vaak op deze locatie gezien. Even verderop gaan we vissen op piranha's. Uiteindelijk weten we er een aantal binnen te halen. Heel gaaf om eens te doen!

Op de terugweg zien we, naar mijn mening, het meest coole beest dat we tijdens de dagen in de jungle hebben gezien: een reuzenboomkikker. (zie fotoalbum peru)

 

Dag 3: 's Morgens staan we weer vroeg op, want er staat een lange wandeling op het programma. We varen richting een groot reservaat, waar we volgens onze gids een grotere kans hebben op bijzondere dieren. We lopen een route over 'wandelpaden' van ongeveer 30cm breed en waar je maar zo'n 2 meter links en rechts van je kunt kijken door de dichte begroeiing, maar bijzonder is het zeker. Tijdens het eerste gedeelte van de wandeling komen we een aantal blauw-gele ara's tegen die vrij zeldzaam zijn in dit gebied en zien we in de vlucht een bruine kapucijnaap. Maar al snel blijkt het veel beesten last hebben van de droge periode en houden zich goed schuil. Eenmaal aangekomen bij een groot meer, zien we opnieuw een aantal reuzenotters en maken we een tochtje over het water. Na deze relaxte tocht (onze gids heeft zich kapot geroeid omdat je hier natuurlijk niet met motorboten mag varen) lopen we weer terug. Al snel stopt onze gids en haalt ons zachtjes bij elkaar. In de boom liggen 2 gestaltes wat later tyra's blijken te zijn. Een soort wezel, alleen dan van het formaat van een vos. Gaaf! Een kleine 200m. verderop stopt onze gids opnieuw. We horen van alles om ons heen gebeuren en voor we het weten springen overal om ons heen doodshoofdaapjes. We kunnen prachtig zien hoe ze van boom naar boom springen. Een ultiem moment, want dit hadden we met deze hitte niet meer durven dromen. Het blijkt om een groep van ruim 80 apen te gaan! Verder komen we nog wat prachtige dingen tegen zoals de morpho vlinder (een van 's werelds grootste soorten) de drakenbloed boom met zijn pijnstillende en genezende krachten en meer van dit soort bijzondere planten. Eenmaal bij het kamp aangekomen hebben we een vrije middag om even lekker bij te komen.

 

's Avonds gaan we weer op pad. Dit keer een boottocht over de rivier om naar kaaimannen te zoeken. Voordat we bij de rivier aankomen stoppen we bij iets wat lijkt op een muizenhol. Vervolgens vraagt de gids of we nog interesse hebben om een andere tarantula soort te zien. Natuurlijk! Hij pakt een stokje en tikt voorzichtig voor het holletje en binnen enkele seconden komt er een gigantisch beest uit gekropen. Het is de Chicken tarantula. De op één na grootste soort die in de jungle leeft en groter is dan mijn hand...onwijs gaaf!

Even later gaan we het water op. Met grote zoeklichten wordt er gespeurd naar kaaimannen. In totaal vinden we er zo'n 8 die we soms rustig kunnen bekijken. Een prachtige afsluiting van deze dag.

 

Dag 4: Vandaag staat de terugreis op het programma. Even nagenieten en nog even een kijkje nemen bij de nachtaapjes die in de bamboeboom slapen, voor we weer moeten vertrekken. Ik kan, als enige van de groep, maar moeizaam afscheid nemen van dit prachtige gebied. Het regenwoud heeft mij een van 's werelds mooiste en bijzondere dingen laten zien die ik nooit zal vergeten. Ik hoop dan ooit ook nog eens terug te mogen keren naar deze bijzondere plek.

Het oerwoud.
Het oerwoud.
Blauw-gele ara
Blauw-gele ara

Reactie schrijven

Commentaren: 0